Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Verhaal Vier Vrijheden in Zeeland


Four Freedoms Movement

Op 6 januari 1941 sprak Franklin Delano Roosevelt, de toenmalige president van de Verenigde Staten, in Washington de jaarlijkse State of the Union uit. Deze rede zou de toekomst ingaan als de rede waarin hij de Vier Vrijheden van de mens formuleerde, die de basis zouden vormen voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en waarop nog weer later de Four Freedoms Awards werden gebaseerd.

Four Freedoms-Speech

Op 6 januari 1941 sprak Franklin Delano Roosevelt de jaarlijkse State of the Union uit, waarin hij de Vier Vrijheden van de mens formuleerde: Vrijheid van Meningsuiting (Freedom of Speech), Vrijheid van Godsdienst (Freedom of Worship), Vrijwaring van Gebrek (Freedom from Want) en Vrijwaring van Vrees (Freedom from Fear).

Roosevelt en Zeeland

De naam 'Roosevelt' is op verschillende manieren gelieerd aan Zeeland. Het dorp Oud-Vossemeer wordt vaak genoemd als de plaats waar de voorouders van de beroemde Amerikaanse presidenten Theodore Roosevelt (26e president, van 1901 tot 1909) en diens verre neef Franklin Delano Roosevelt (32e president, van 1933 tot 1945) mogelijk vandaan kwamen. In het Ambachtsherenhuis in Oud-Vossemeer is het Roosevelt Informatiecentrum ingericht.
De naam ‘Roosevelt’ is in Middelburg onder meer verbonden aan het Roosevelt Study Center (onderzoeksinstituut, conferentiecentrum en bibliotheek gespecialiseerd in 20e-eeuwse Europees-Amerikaanse geschiedenis), de Roosevelt Foundation en het University College Roosevelt (UCR / internationaal honours college van de Universiteit Utrecht).

De Four Freedoms, zoals vemeld op het Franklin Delano Roosevelt Memorial in Washington.

Vier Vrijheden

Franklin Delano Roosevelt formuleerde in zijn State of the Union van 1941 vier vrijheden die voor iedereen ter wereld gelden en die nog steeds actueel zijn: Vrijheid van Meningsuiting (Freedom of Speech), Vrijheid van Godsdienst (Freedom of Worship), Vrijwaring van Gebrek (Freedom from Want) en Vrijwaring van Vrees (Freedom from Fear). Nu, meer dan 75 jaar later, zijn deze vrijheden doorgegeven in (inter)nationale wetten en verdragen en in (in)formele omgangsregels tussen burger en overheid en tussen burgers onderling.

Vier Vrijheden-Monument in Madison, Florida. (Foto: Ebyabe via Wikimedia Commons)

Four Freedoms Awards

Al tijdens zijn leven gaf Roosevelt opdracht tot het Four Freedoms Monument (aanvankelijk geplaatst in New York; later verplaatst naar Madison in Florida), om zo een groter publiek te inspireren voor het concept van de vier vrijheden. Toen in 1982 de herdenking van 200 jaar betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Nederland samenviel met het 100e geboortejaar van Franklin Delano Roosevelt werd in de geest van Roosevelts vrijheden een onderscheiding in het leven geroepen: de Four Freedoms Awards. Elk jaar wordt voor elk van de Vier Vrijheden een award uitgereikt en daarnaast de International Four Freedoms Award (een algemene vrijheidsprijs). De uitreikingen vinden afwisselend in New York en Middelburg plaats. In 2016 was de beurt aan Middelburg. Op 21 april van dat jaar ontving de Duitse bondskanselier Angela Merkel de internationale Four Freedoms Award. Verder werden ook Mazen Darwish uit Syrië (Award voor Vrijheid van Meningsuiting), aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga, imam Omar Kobine Layama en dominee Nicolas Guérékoyame-Gbangou, alle drie uit de Centraal Afrikaanse Republiek (Award voor Vrijheid van Godsdienst), Denis Mukwege uit Congo (Award voor Vrijwaring van Gebrek) en de organisatie Human Rights Watch (Award voor Vrijwaring van Vrees) onderscheiden.

Angela Merkel ontvangt op 21 april 2016 in Middelburg de Four Freedoms Award. (Foto: Ton Stanowicki)

Activiteiten in 2017

In 2017 zullen de Four Freedoms Awards weer in New York worden uitgereikt. Maar ook in Zeeland zal de Four Freedoms Movement dit jaar in beweging zijn en zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd om aandacht te vestigen op de door Roosevelt geformuleerde Four Freedoms-basisrechten, zoals lezingen, concerten, tentoonstellingen en activiteiten voor scholen. Heel verschillende activiteiten die één ding gemeen hebben: ze vertellen alle een verhaal over Vrijheid.
• In het kader van 800 jaar Middelburg wordt op 30 maart in het historisch stadhuis van Middelburg een conferentie belegd, met als centrale thema’s 'Vrijheid van ondernemen' en 'Vrijheid van meningsuiting'. Middelburg is van oudsher al bekend als een stad waar mensen in alle vrijheid kunnen wonen, werken, studeren en spreken. 
• Tjdens de viering van de Bevrijdingsdag op 5 mei zullen verschillende activiteiten in het teken staan van de Four Freedoms, zoals de Van Randwijklezing in de Sint-Jacobskerk in Vlissingen en het Bevrijdingsfestival Zeeland, eveneens in Vlissingen.
• Op 1 juli vindt de 'Dialoog in Middelburg' plaats: de dialoog wordt verbonden met filosofen, kunstenaars en het gedachtengoed van de Four Freedoms. Dit alles rond de vraag: "Wie zijn wij als Middelburgers in deze tijd?" Na 1 juli volgt een tour langs Middelburgse wijken om met Middelburgers in gesprek te gaan over deze vraag.
• Onder de titel 'Movies that Matter' biedt festival Film by the Sea van 8 t/m 17 september in Vlissingen een educatief programma met films waarmee een relatie kan worden gelegd met de Four Freedoms. De films worden aangeboden met lesmateriaal en worden klassikaal behandeld op school. Ook zijn nagesprekken en talkshows met filmmakers mogelijk.

De activiteiten worden gedurende het jaar nader toegelicht in het Activiteitenoverzicht op deze website.

Gerelateerde verhalen: Emigratie vanuit Tholen en Sint-PhilipslandVrijheidVrijheid van meningsuitingLeven in vrijheidZeeland en de State of the Union van RooseveltFour Freedoms Movement leeft in Zeeland

0 reacties op Vier Vrijheden in ZeelandU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl