Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Ankerplaats Kamperland binnenkort gereed

Het aftellen is begonnen: over minder dan een maand prijkt er een nieuwe ankerplaats op de dijk bij Camping Anna Friso! De dijk, gelegen aan de voet van de Oosterscheldekering, ligt te midden van verhalen van Noord-Beveland van vroeger, nu en de toekomst. 

Ankerplaats Kamperland

Ankerplaatsen worden ingericht met een klapbank – een carrévormige bank, waarvan de naam verwijst naar het ‘klappen’ (kletsen) dat mensen vroeger deden op banken op centrale punten in Zeeuwse dorpen en steden. De klapbank bevat verhalen van een locatie, waar zij in verschillende tijdlagen bij elkaar komen. In Kamperland vertellen we over 1598 en de herdijking van het door stormvloeden geteisterde Noord-Beveland; over 1850 en het harde werken en de armoede onder de landarbeiders; en over 1986, toen de stormvloedkering in de Oosterschelde werd geopend en vanaf die tijd hét symbool is geworden van de strijd tegen het water en van de Deltawerken, die als gevolg van de Watersnoodramp in 1953 werden gestart.
De ankerplaats in Kamperland wordt de vierde ankerplaats in Zeeland. In Yerseke, Dreischor en Borssele kun je al ankerplaatsen bezoeken. Sas van Gent is na Kamperland de eerstvolgende plaats waar de verhalen van het gebied te lezen en te beluisteren zijn.

Over de crowdfundactie

Samen met gemeente Noord-Beveland en de camping heeft Zeeuwse Ankers gewerkt aan deze ankerplaats, waarbij een gedeelte van het benodigde bedrag voor de productie werd opgehaald middels crowdfunding. De actie, die in december 2016 en januari 2017 liep, leverde 132% van het doelbedrag op. Onder de donateurs zijn ondernemers en ‘eilandbewoners’ van Noord-Beveland, en de plaatsing van de ankerplaats kan dus rekenen op een breed draagvlak van de bevolking.

Camping Anna Friso in Kamperland.

Gerelateerde verhalen: StormvloedenStormvloedkering in de OosterscheldeHerdijking en polders van Noord-BevelandDeltawerkenDe Zeeuwse schuur

0 reacties op Ankerplaats Kamperland binnenkort gereedU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl