Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Meer dan een half miljoen bezoekers voor Zeeuwse musea in 2016

De 46 musea in Zeeland trokken in 2016 bijna 514.000 bezoekers. Dat is voor het tweede jaar op rij een totaal aantal bezoekers boven de 500.000. De stijgende lijn van de afgelopen vijf jaar schoot in 2015 erg omhoog naar ruim 525.000. Dat is in 2016 niet gehaald (een kleine 12.000 bezoekers minder), maar desondanks was ook 2016 een goed museumjaar.

De Zeeuwse groei sluit goed aan bij de landelijke trend, waarin over heel Nederland verspreid de regionale musea het goed deden. Dat is in Zeeland het meest waarneembaar bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en het Zeeuws Museum in Middelburg. In totaal bezochten 513.801 mensen in 2016 een museum in Zeeland, zo blijkt uit een recente inventarisatie van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. De top 3 (Watersnoodmuseum, Zeeuws Museum en Polderhuis Westkapelle) stijgt flink. Ook de musea in Zeeuws-Vlaanderen wisten de stijgende lijn van de afgelopen jaren vast te houden. Verder is er over het algemeen stabilisatie of een lichte terugval ten opzichte van 2015.

Bezoekers in het Watersnoodmuseum. (Foto: SCEZ)

Publieksevenementen zoals de Museumweek, Open Monumentendag en Nacht van de Nacht waren evenals voorgaande jaren belangrijke topdagen voor de musea. Grote publiekstentoonstellingen waren er niet. Een trend is dat musea steeds meer inzetten op evenementen en activiteiten op locatie (scholen, verzorgingshuizen, culturele markten en dergelijke). Het vergroot de zichtbaarheid van het museum, is laagdrempelig en daarmee wordt nieuw publiek bereikt.

Top 5 bezoekersaantallen

Het totaal van de 46 geïnventariseerde musea kwam uit op 513.801 bezoekers. De top 5 van de hoogste bezoekersaantallen in 2016 is: 
1. Watersnoodmuseum (88.606), 2. Zeeuws Museum (53.211), 3. Polderhuis Westkapelle (46.842). 4. Stoomtrein Goes-Borsele (35.239) en 5. Terra Maris- Museum voor natuur en landschap (31.231).
De top 5 is ongewijzigd ten opzichte van 2015. Het Watersnoodmuseum blijft met grote afstand nummer 1 als best bezochte museum in Zeeland. 
Voor de bezoekcijfers van de 46 musea, zie de bijlage bij dit nieuwsbericht.

Publiekstrekkers

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk heeft in 2016 meer bezoekers dan ooit getrokken. Met 88.606 bezoekers een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. In januari 2016 heeft het museum de erkenning tot Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953 gekregen. De daarmee samenhangende extra activiteiten, zoals een manifestatie in juni, filmdagen, de realisatie van een virtual reality ruimte en een waterzolder, droegen daar aan bij. Met de vernieuwingen zet het museum in op meer bewustwording bij de bezoekers als je moet vluchten voor het water.

Het Zeeuws Museum in Middelburg (53.211 bezoekers) zet steeds meer in op activiteiten en workshops op locatie. Met ‘ZM in de school’ reist het museum met een uitleencollectie van museale voorwerpen naar basisscholen in Zeeland. Dit project kreeg de nominatie “goed voorbeeld” bij de Museumeducatieprijs 2015. Het Zeeuws Museum herschikt momenteel de vaste historische tentoonstelling (opening mei 2017).

Het Polderhuis in Westkapelle (46.841 bezoekers) heeft vanaf het voorjaar van 2015 de exploitatie van de vuurtoren (Het Hoge Licht) en het IJzeren Torentje in Westkapelle overgenomen. Daarmee zijn de bezoekcijfers met de helft toegenomen. Het bezoekcijfer bestaat uit 26.899 betalende bezoekers van het museum/de vuurtoren en 19.943 onbetaalde bezoekers bij evenementen.

Het museumbezoek in Zeeuws-Vlaanderen heeft een enorme opleving gekregen door de opening van Het Warenhuis - Museum Land van Axel en het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent in 2015. Alleen in de regio Zeeuws-Vlaanderen zijn de bezoekersaantallen in 2016 gestegen. De andere regio’s van Zeeland laten een bezoekersdaling zien.
Industrieel Museum Zeeland trok 6.802 bezoekers in het eerst half jaar na opening (2015) en stijgt in hun eerste volledige jaar naar 8.786 bezoekers (2016). 
Het Warenhuis ontving 8.815 bezoekers in het openingsjaar 2015 en daalt nu naar 7.593 bezoekers. Ondanks dat is men tevreden over het resultaat, want het zijn allemaal betalende bezoekers. Gratis bezoekers (zoals bij openingen en evenementen) worden hier niet geregistreerd.
Andere grote bezoekstijgingen in Zeeuws-Vlaanderen zijn te vinden bij Museum Het Bolwerk in IJzendijke, Museum De Vier Ambachten in Hulst en Oorlogsmuseum Gdynia in Axel. De stijging is hier vooral te danken aan gratis publiek en evenementen.

Bezoekers in het Zeeuws Museum. (Foto: Zeeuws Museum)

Zeeuwse Ankers

Landelijk is een toename waar te nemen in samenwerkingsprojecten van musea. Ook in Zeeland werken musea samen binnen het verband van Zeeuwse Ankers. Zeeuwse Ankers heeft in 2017 een aantal jaarthema’s waar door musea op wordt ingespeeld, zoals ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ (onder meer tentoonstelling in Marie Tak Van Poortvliet Museum), ‘Luther 2017’ (onder meer tentoonstellingen Historisch Museum De Bevelanden en Het Warenhuis - Museum Land van Axel) en ‘Vier Vrijheden in Zeeland’ (onder meer Bevrijdingsmuseum Zeeland en Roosevelt Informatiecentrum). Ook leggen de musea meer relatie tussen hun collecties en de omgeving en spelen daarmee meer in op de toeristische markt.

Collectieve promotie

De Vereniging van Zeeuwse Musea maakt zich ook in 2017 weer sterk voor collectieve promotie voor museumbezoek in Zeeland, via de Museumgids (vanaf de Museumweek 3 tot en met 9 april 2017 verkrijgbaar bij de musea, toeristische en culturele informatiepunten) en via de website Zeeland Museumland.

Gerelateerde verhalen: Actuele Tentoonstellingen2014 stabiel jaar voor Zeeuwse museaRecordaantal bezoekers voor Zeeuwse musea in 2015

0 reacties op Meer dan een half miljoen bezoekers voor Zeeuwse musea in 2016U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl