Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Overweldigende belangstelling voor Open Dag Zeeuws Archief

Meer dan vierhonderd bezoekers hebben deelgenomen aan de Open Dag in het Zeeuws Archief, afgelopen zaterdag. Thema van de dag was de geschiedenis van het toerisme op Walcheren. Alle rondleidingen en lezingen werden bijgewoond door het maximum aantal bezoekers.

Het Zeeuws Archief organiseert jaarlijks op de eerste zaterdag van november een Open Dag, waarbij de deuren van de depots voor bezoekers opengaan.

(Foto: Zeeuws Archief)

Rondleidingen door de depots

Ook dit jaar waren de rondleidingen door de depots, langs een selectie van archiefstukken over het onderwerp toerisme, zeer geliefd bij de bezoekers. Het maximum aantal van 25 bezoekers per rondleiding daalde af naar de ondergrondse schatkamers, – onder deskundige begeleiding van een medewerker van het Zeeuws Archief die een selectie van archiefstukken in het thema Toerisme op Walcheren presenteerde. Maar liefst acht rondleidingen werden in totaal gegeven.

(Foto: Zeeuws Archief)

Drie lezingen over toerisme

Ook de zalen bij de lezingen in het auditorium waren vol. Publicist Veronica Frenks liet haar licht schijnen over de geschiedenis van de badplaats Domburg in ‘150 Jaar Badhotel Domburg’. Als auteur van het jubileumboek dat dit jaar verscheen, wist zij moeiteloos talloze verhalen en anekdotes aan het publiek over te brengen. Govert Janzen, directeur van het Badhotel, ondersteunde haar verhaal met interessante wetenswaardigheden over het horeca-wezen.

(Foto: Zeeuws Archief)

Architect Egbert Hoogenberk behandelde de geschiedenis van bouwen aan de kust. Onder de titel ‘Bouwen aan de kust, kunstzinnig of commercieel, beoordeelde hij historische en meer actuele gebouwen aan de Noordzeekust: welke gebouwen kunnen als kunstzinnig en welke als commercieel worden bestempeld. De bezoekers reisden met de architect van Scheveningen tot het Noord-Franse La Baule door 200 jaar bouwen aan de kust.

Bijzondere vondsten over toerisme uit de archieven en collecties werden gepresenteerd door Toon Franken, archivaris en archiefmedewerker. In zijn lezing ‘Toeristische pareltjes uit het Zeeuws Archief’ bracht hij bijvoorbeeld de bezoekregisters van de abdijtoren ‘Lange Jan’, met gegevens vanaf 1853, voor het voetlicht.

Genealogische Contactdag en Middelburg Dronk

In het Archiefcafé, waar onder andere historische gebak verkrijgbaar was, deelde de Genealogische Contactdag, bestaande uit stands van genealogische verenigingen, de vloer met de heren van Middelburg Dronk, Veere Dronk en Vlissingen Dronk, de online encyclopedieën over de geschiedenis van de horeca in die gemeentes.

Studiezaal en demonstratie restauratie

Ook de studiezaal, het Genealogisch Centrum Zeeland en de demonstratie ‘Hoe restaureer ik een fotoalbum?’ van Sylvia Rietbergen, hoofd van het restauratieatelier van het Zeeuws Archief, mochten zich verheugen op veel belangstelling. Onder de titel ‘Vraag ’t de experts!’ werd het publiek aangemoedigd al hun vragen voor te leggen aan de medewerkers in de studiezaal.

(Foto: Zeeuws Archief)

Vriendenlezing door Geert Mak

De Open Dag werd traditioneel beëindigd met de Vriendenlezing, een lezing door een Bekende Nederlander, mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en boekwinkel De Drvkkery uit Middelburg.

(Foto: Zeeuws Archief)

(Foto: Zeeuws Archief)

In de overvolle Hofpleinkerk, recht tegenover het Zeeuws Archief, vertelde auteur Geert Mak over de totstandkoming van zijn laatste boek ‘De levens van Jan Six’, een boek dat niet zonder het archief van de familie Six en archiefonderzoek geschreven had kunnen worden. De zaal luisterde ademloos naar de schrijver en bedankte hem met een lang applaus. Na afloop signeerde Geert Mak in het Archiefcafé.

(Foto: Zeeuws Archief)

Lees meer over de geschiedenis van het toerisme op Walcheren

Gerelateerde verhalen: Erfgoed beleven in TruzementNationale Archeologiedagen succes in ZeelandTerugblik op de Natuurwerkdag 2016 in Zeeland

0 reacties op Overweldigende belangstelling voor Open Dag Zeeuws ArchiefU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl