Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Nieuwe ontdekkingen tijdens excursies naar verdronken dorpen

Half april werd ter gelegenheid van de ankerplaats in Yerseke een tweetal excursies naar het Verdronken Land van Zuid-Beveland georganiseerd. De excursie van 12 april ging naar het verdronken dorp Tolsende en de excursie van 13 april naar het verdronken dorp Nieuwlande. De excursies werden georganiseerd vanuit Zeeuwse Ankers, i.s.m. het OosterscheldeMuseum in Yerseke en stonden onder leiding van archeoloog Hans Jongepier van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

Sint Felix Quade Saterdach

Beide dorpen zijn verdronken op ‘Sint Felix Quade Saterdach’, 5 november 1530. Op de ankerplaats in Yerseke (dagelijks vrij te bezoeken) wordt het verhaal over deze Sint Felixvloed op een klapbank verteld. In totaal bevinden zich in het Verdronken Land van Zuid-Beveland 17 verdronken dorpen. Het gebied is normaal niet vrij toegankelijk. De belangstelling voor de buitendijkse excursies was dan ook groot en het maximum van 50 deelnemers per excursie werd bij de inschrijving vooraf al snel bereikt.

Verdronken Land van Zuid-Beveland. (Foto: SCEZ)

Archeoloog Hans Jongepier geeft een introductie. (Foto: SCEZ)

Op weg naar het verdronken dorp Tolsende. (Foto: SCEZ)

De muur van de kerktoren van Tolsende wordt opgemeten. (Foto: SCEZ)

Tijdens de excursie wordt in Tolsende een waterput ontdekt. (Foto: SCEZ)

Actieve deelname

Het weer was beide dagen optimaal voor de excursies. Voorzien van peilstokken, meetlinten en emmers voor de vondsten stapte het gezelschap beide dagen op het slik, terwijl het water op de laagste stand stond. Handig hulpmiddel bij het dorp Nieuwlande was een kaart die twee amateurarcheologen in de jaren ’80 van de vorige eeuw hadden opgetekend van het verdronken dorp. Aan de hand van deze kaart werden achtereenvolgens de restanten van de kerktoren, een kademuur, enkele woonhuizen en het kasteel bezocht. In Tolsende (welk dorp nog niet is opgetekend) werd het restant van de kerk en enkele verspreid liggende woonhuizen bezocht.

Bij de fundamenten van de kerktoren van Nieuwlande. (Foto: SCEZ)

Bij de fundamenten van een kademuur in Nieuwlande. (Foto: SCEZ)

Bij de fundamenten van het Kasteel van Nieuwlande. (Foto: SCEZ)

Kaart van het verdronken dorp Nieuwlande.

Bij de fundamenten van een woonhuis en naastgelegen waterput. (Foto: SCEZ)

Daan Jansen toont zijn vondsten uit Nieuwlande. (Foto: SCEZ)

Nieuwe ontdekkingen

In Tolsende werd een waterput ontdekt, die zich nog niet eerder had getoond bij eerdere monitoring in de afgelopen jaren. En in Nieuwlande werd bij het kasteel het restant van een wenteltrap ontdekt, welke nog niet op de kaart staat. Ook brachten de deelnemers aan de excursies het nodige vondstmateriaal bijeen. Dat wordt ondergebracht in het Zeeuws Archeologisch Depot en ingezet voor verder onderzoek naar beide verdronken dorpen. Een aantal vondsten uit dit depot is, samen met particuliere vondsten, te zien in de permanente tentoonstelling over het Verdronken Land van Zuid-Beveland in het OosterscheldeMuseum. Beide excursies werden dan ook afgesloten met een bezoek aan het museum in Yerseke.

Gerelateerde verhalen: Verdronken landDe verdronken stad ReimerswaalStormvloedenZoekers en onderzoekers van verdronken land

0 reacties op Nieuwe ontdekkingen tijdens excursies naar verdronken dorpenU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl