Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Activiteit Lezing 'verdronken geschiedenis' in Terneuzen

  • 19 oktober 2017
  • |
  • 826 keer bekeken

Op donderdagavond 19 oktober geeft SCEZ-medewerker Jan Kuipers een lezing over de Zeeuwse 'verdronken geschiedenis' in hotel l'Escaut, Scheldekade 65, Terneuzen. De aanvang is om 20.00 uur. De organisatie is in handen van de Heemkundige Vereniging Terneuzen.

Binnen onze provincie liggen ongeveer 130 verdronken kerkdorpen, enkele stadjes en Zeelands voormalige derde stad Reimerswaal, om van overige nederzettingen en verdronken cultuursporen maar te zwijgen. Sinds 1990 groeide de belangstelling voor dit onderwerp, met name vanwege het langdurig onderzoek van Zeelands belangrijkste verdronken dorp Valkenisse. Zeeuws-Vlaanderen telt eveneens vele verdronken nederzettingen en is binnen de provincie uniek, omdat hier vooral als gevolg van militaire inundaties een vrijwel geheel nieuw landschap is ontstaan.    

De lezing presenteert een breed overzicht van de verdronken geschiedenis: vloeden, landverlies en landaanwinst, verdronken landen, onderzoek en vondsten. Na het algemene deel wordt de kijker gericht op de Westerschelde, Zeeuws-Vlaanderen en de omgeving van Terneuzen. Tevens komen ook enkele echo’s van de verdronken geschiedenis en archeologie in de volkscultuur aan de orde. Het geheel wordt door vele afbeeldingen ondersteund.

Gastspreker Jan J. B. Kuipers (1953) is verbonden aan de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, sector Erfgoed en Publiek. Hij was lang actief als beheerder van het Zeeuws Archeologisch Archief en medewerker aan SCEZ-publicaties en projecten als Verdronken Dorpen en het Kastelenlexicon. Ook is hij actief als freelance auteur. Hij publiceerde ongeveer 65 boeken en honderden losse bijdragen, waarvan vele met een Zeeuws, historisch onderwerp.

Behalve leden zijn ook introducés van harte welkom.           

Meer informatie

0 reacties op Lezing 'verdronken geschiedenis' in TerneuzenU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl