Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Activiteit Toujours Kapelle

  • 20 mei 2017
  • |
  • 519 keer bekeken

In 2017 vindt de vijfde editie van Toujours Kapelle plaats. Op donderdag 18 mei 2017 wordt voor de 67ste keer een officiële ceremonie georganiseerd ter herdenking van de Franse slachtoffers. Op zaterdag 20 mei volgt de Franse Slag Mars.

Toujours Kapelle is de naam van de Franse Week die sinds 2013 georganiseerd wordt rond de Franse herdenking. In mei 1940 kwamen 3000 Franse militairen Nederland te hulp. Rond 16 mei werd er gevochten langs het Kanaal door Zuid-Beveland. Een tachtigtal Fransen stierf op Kapels grondgebied. De Kapelse bevolking verzamelde de lijken en begroef deze op de algemene begraafplaats. Na de oorlog werd de begraafplaats van Kapelle aangewezen als militair ereveld voor alle Franse militairen die in Nederland omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nu 228 graven. Vanaf 1950 wordt er jaarlijks een grote officiële herdenkingsplechtigheid georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met de Franse Ambassade.
 
Meer informatie Franse Slag

Programma Franse Slag Mars 2017 

De Franse Slag Mars op 20 mei start om 9.30 uur met een opening door de militair attaché, burgemeester Stapelkamp en de kinderburgemeester van Kapelle. Er is muzikale begeleiding door Showkorps Jonge Kracht en tanks en legervoertuigen vormen een militaire colonne. Aansluitend gaat een optocht van de tanks en militaire voertuigen door Kapelle.
De wandelaars kunnen al vanaf 7.30 uur op pad.
's Middags is er een concert door harmonieorkest Ons Genoegen, aanvang 13.30 uur.
Oorlogsmuseum Vitality is de hele dag geopend (ook voor de vroege wandelaars!), van 7.30 to 18.00 uur. Er is een tentoonstelling te bezichtigen, de filmdocumentaire 'De Franse Slag in Zeeland' wordt vertoond. Er is een groot militair kamp met o.a. tanks, rupsvoertuigen etc. en daarbij re-anactment van groepen in historische uniformen.

18 mei, Herdenking Franse Slag
Frans Militaire Ereveld, Kapelle

19 en 20 mei
Historisch kampement en re-enactment

20 mei, hele dag
Franse Slag Mars


15-20 mei
Oorlogsmuseum Vitality geopend

Meer informatie

0 reacties op Toujours KapelleU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl