Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Activiteit Erfgoeddag in het Landschap

  • 24 september 2016
  • |
  • 3773 keer bekeken

Op 24 september is het weer zover: de Erfgoeddag in het Landschap, met allerlei activiteiten waarbij de beleving van erfgoed, landschap en natuur centraal staat. De Erfgoeddag in het Landschap gaat dit jaar plaatsvinden op en rondom de vestingwallen van Retranchement, in West-Zeeuws-Vlaanderen. Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk tussen 12.00 en 17.00 uur.

De Erfgoeddag in het Landschap wordt georganiseerd door Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en stichting Het Zeeuwse Landschap.
De eerste editie vond plaats op Hoeve Van der Meulen in ’s-Heer Abtskerke en de tweede editie op Buitenplaats Overduin in Oostkapelle en de nabijgelegen Uitspanning Oranjezon in Vrouwenpolder. De organisaties willen met de Erfgoeddag de samenhang tussen landschap, natuur en cultureel erfgoed in beeld brengen en laten ervaren door het publiek.

Vanaf 12.00 uur is iedereen welkom om deel te nemen aan ons volle activiteitenprogramma, waarbij ontdekken, zien en vooral doen centraal staan. Er zijn activiteiten voor jong en oud: zo kun je luisteren naar pop-uplezingen over onder andere boomkikkers, de tramcoupure van Retranchement en de historische grenzen van Zeeland. Je kunt bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken of een monumenteninspectie van de Monumentenwacht bijwonen.
Of, je kunt komen kijken bij één van onze demonstraties, over bijvoorbeeld streektaal, streekdracht en diverse ambachten als bomen snoeien, koekenbakken in de molen en het werken met een zeis. Of meedoen met spelen uit de regio. Voor kinderen is er een educatieve wandeling over de vestingwallen met leuke ontdek- en doe-opdrachten. Tevens is er een informatiemarkt. En op Fort Nassau, aan de zuidkant van de vestingwallen, is een historisch kampement van de Borgerij Berghen opden Zoom ingericht, met re-enactment anno 1622.
Voor wie de omgeving van Retranchement beter wil leren kennen zijn er wandelexcursies en fietsexcursies gemaakt.
Download de flyer onderaan deze pagina, voor een overzicht van de routes en activiteiten.

Ochtendprogramma voor Zeeuwse erfgoed- en landschapsorganisaties
's Morgens tussen 10.00 en 12.00 uur vindt er een inspiratieprogramma van Zeeuwse Ankers plaats, in d’Ouwe Schoole in Retranchement. Dit programma is bedoeld voor vaste en vrijwillige medewerkers van Zeeuwse erfgoed- en landschapsorganisaties. Er worden twee workshops georganiseerd over storytelling, gegeven door Willem Huijbreghs (Willem Producties) en Christian van der Ven (coördinator digitale dienstverlening & innovatie bij het Brabants Historisch Informatie Centrum). Deelname is gratis en aanmelden kan via erfgoedbeleven@scez.nl. Zie voor meer informatie de bijlage.
Nieuw bericht (9 september): de inschrijving voor workshop 1 is inmiddels gesloten. Hiervoor kan niet meer worden aangemeld! Aanmelding voor workshop 2 (Schrijven van verhalen voor je website) is nog wel mogelijk.

Bereikbaarheid
Bezoekers kunnen deze dag gratis door de Westerscheldetunnel. Ook een tocht met de fiets, gebruikmakend van het fiets-/voetveer naar Breskens, wordt van harte aanbevolen.
Ter plaatse in Retranchement is er een mogelijkheid tot het huren van fietsen. Dit wordt mogelijk gemaakt door Fietsverhuur De Roodrunner uit Nieuwvliet. Het beste kun je van tevoren een fiets reserveren, dan staat deze zeker klaar! Reserveren kan via info@deroodrunner.nl / (06) 127 243 63.

Wil je vooraf al wat meer weten over de geschiedenis van de Vestingwallen van Retranchement, lees dan het betreffende verhaal daarover op deze website.

Meer informatie

0 reacties op Erfgoeddag in het LandschapU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl