Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Activiteit Ankerplaatsen: verhalen uit een klapbank

  • 01 januari 2017 tot 31 december 2017
  • |
  • 2173 keer bekeken

Veel verhalen en video's op deze website zijn verbonden met een plek, persoon, voorwerp of een document. We noemen deze verhalen ankers. Verspreid door Zeeland hangen ankerschildjes met een QR-code die een plek, monument of object verbinden met de verhalen op zeeuwseankers.nl. Er zijn echter ook plekken waarbij niet één verhaal te vertellen is, maar de geschiedenis als het ware in tijdlagen ligt opgestapeld. Deze plekken noemen we ankerplaatsen, plekken van meervoudige betekenis in de geschiedenis van Zeeland. Op die ankerplaats worden verhalen verteld, waarin verschillende thema’s uit Zeeuwse Ankers bijeen komen (zie hiervoor de pagina thema's op deze website). Daarnaast kan er informatie worden opgedaan, niet alleen over die plek zelf, maar ook over de omgeving. Een ankerplaats biedt gelegenheid voor reflectie en historische sensatie.

Klapbanken
De ankerplaats wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een klapbank. Dergelijke banken stonden vroeger op centrale plaatsen in Zeeuwse dorpen en steden en daar werd ‘geklapt’ (gekletst). Zo vertelden de mensen elkaar verhalen over zichzelf, over gebeurtenissen in het dorp of over het nieuws van de dag. Bij deze nieuwe klapbanken worden ook verhalen verteld, die klinken vanuit luidsprekers in de rugleuning en te activeren vanuit een startknop. Iedere klapbank bevat een dichtregel van Jan J.B. Kuipers. Ankerplaatsen zijn vrij te bezoeken.

10 Ankerplaatsen
De eerste ankerplaats is ingericht op de Oosterscheldedijk in Yerseke op het terrein van De Oesterij. De verhalen gaan over het Verdronken Land van Zuid-Beveland (circa 1530), de mossel- en oestercultuur (circa 1870) en het koenkelen in Yerseke (circa 1930).

De zilte schat in kalk en hoorn
die danken wij aan Felix'toorn.

De tweede ankerplaats bevindt zich aan de Molenweg in Dreischor, nabij Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg. De verhalen gaan over schorren en dijken (circa 1350), de landbouw door de eeuwen heen (circa 1770) en het Dijkwater en de daaraan gelegen landbouwhavens (circa 1920).

Polders door dijken omkringd, omringd de kerk met huizen
Paarden ploegend als golf, buiten je havens en sluizen.

De derde ankerplaats bevindt zich aan de Monsterweg in Borssele, bij de Berg van Troje in Borssele. De verhalen gaan over de Berg van Troje (1300), over de aanleg van polder en dorp (1616), over de bevrijding van Borssele (1944) en over een nieuwe zeehaven (1970).

't Harnas van Troje is nu 't staal der schepen
- de Berg is voor vloed noch vore geweken.

De vierde ankerplaats staat op de dijk bij camping Anna Friso aan de Strandhoekweg in Kamperland. De verhalen gaan over de herdijking van Noord-Beveland (1598), het leven en werk van landarbeiders (1850) en de opening van de Oosterscheldekering (1986).

Wind golft water, later het loof | Dam snijdt recht,
echo van de weg | De schuur een schip op groene horizon

En zo zullen in de komende jaren zo'n 10 ankerplaatsen in Zeeland worden ontwikkeld die gratis toegankelijk zijn voor publiek. In september 2017 komt er een nieuwe ankerplaats in Sas van Gent. Een toer langs alle ankerplaatsen is als het ware een culturele biografie van Zeeland. De ankerplaatsen worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSBfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie. Voor de ankerplaats in Dreischor droegen ook de gemeente Schouwen-Duiveland en Stichting Renesse bij. Voor de ankerplaats in Borssele kwamen aanvullende bijdragen van de gemeente Borsele en de NV Westerscheldetunnel. De ankerplaats in Yerseke werd mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Reimerswaal en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. De ankerplaats in Kamperland kwam mede tot stand dankzij bijdragen van de gemeente Noord-Beveland, het Sociaal Maatschappelijk Fonds van de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland en een crowdfundactie.

1 reacties op Ankerplaatsen: verhalen uit een klapbank

  • Geschreven door A van der Boom
  • |
  • 26 maart 2016

Klapbank en hele site voor mij erg aantrekkelijk. Met een zekere nostalgie denk ik terug aan het Zeeland van mijn jeugd, aan de Oostkerk, de Engelse kerk in Middelburg, de duinen bij Zoutelande, de bunkers en de klederdrachten. Hoe de vrouwenvakken in de Segeerstraatkerk vol met kappen en oorijzers blonk. Vakanties in Kleverskerke, zwemmen in het Veerse Meer en natuurlijk de trampolines bij Westkapelle.U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl